Закупуване на 3D принтер - Какво трябва да вземете предвид

Закупуване на 3D принтер - Какво трябва да вземете предвид

Изчерпателно ръководство за начинаещите в 3D печата

Едва ли някоя друга техническа област се е развила толкова бързо през последните години като 3D печата. Той не само намира приложение в търговския, технологичния, промишления и научния бранш, но също така и в частните домакинства. Общественият интерес към 3D печата нараства бързо, както и разнообразието от 3D принтери за частна употреба.

Ако четете тази статия, вероятно сте от хората, които се заиграват с идеята да се сдобият с такова устройство. Ако сте решили да си купите 3D принтер или поне го обмисляте, бързо ще осъзнаете, че изборът от многото различни устройства не е толкова лесен.

Затова искаме да ви покажем какво трябва да имате предвид, ако желаете да закупите 3D принтер и по този начин да улесните малко избора.

Основи на 3D печата

Нека да започнем с основното и да разгледаме съвременните технологии за печат. Тук се ограничаваме до двете най-популярни технологии, които са най-използвани в частната сфера, а именно FDM принтери (такива, които използват филаменти) и принтери за смола (SLA / DLP / LCD).

FDM

FDM (Fused Deposit Modelling) или FFF (Fused Filament Fabrication) са процеси на 3D печат, при които филамент под формата на термопластична нишка се нагрява в печатаща глава и се отпечатва върху печатаща платформа през дюза.

В този процес избраният модел се изгражда слой по слой. Когато се говори за 3D принтери, в повечето случаи се има предвид FDM принтери.

Какво представлява филамента при FDM печата?

Така нареченият филамент е материал, който се навива на макара и обработва от принтера. Съществуват редица различни материали (PLA, PETG, ABS, найлон и др.). Те се различават значително по своите свойства. Филаментите също се предлагат в различни диаметри и множество цветове.

Специални филаменти за специални модели

Сега има многобройни специални материали, в които са обработени дърво, метал, въглерод или камък.

Ако желаете да закупите 3D принтер е изключително важно да разберете кои материали желаният принтер може да обработва и кой диаметър е необходим.

Предимства на FDM печата:

 • Материалните разходи са по-ниски
 • Ниски разходи за печат и постобработка
 • Разнообразие от филаменти (различни цветове и материали)
 • Проста, лесна употреба
 • Бърз процес на добавяне, особено при бързо прототипиране
 • Възможност за производство на здрави, устойчиви на удар и устойчиви на атмосферни влияния модели
 • Постоянно по-нататъшно развитие на технологията

Области на приложение за FDM печата:

 • Функционални прототипи и крайни продукти
 • Предмети на изкуството
 • Моделиране
 • Декорации
 • Илюстративни модели
 • Резервни части
 • Устройства
 • Производство на инструменти

Процес на печат със смола (SLA / DLP / LCD)

Процесите на печат със смола се подразделят допълнително на SLA (stereolithography), DLP (digital light processing) и LCD технологии. Всички варианти са много сходни, поради което ще разгледаме само накратко разликите: Във всички случаи се използва течна, фоточувствителна смола.

При SLA печат тази смола се втвърдява с UV лазер. DLP печатът използва така наречения DLP проектор, който проектира печатащия обект или слоя, който трябва да бъде отпечатан, върху пикселиран екран. За всеки слой се осветява само необходимата област на дисплея. Както подсказва името, LCD технологията използва LCD екран и UV източник на светлина.

Предимства на SLA / DLP / LCD печата:

 • Детайлна, фина повърхност
 • Висока прецизност на производството
 • Възможност за прозрачни модели
 • Възможност за по-сложни форми

Области на приложение за SLA / DLP / LCD печата:

 • Медицина / стоматология
 • Бижута
 • Наука
 • Машиностроене и дизайн на продукти
 • Изкуство

Трябва да си зададете следните въпроси, преди да закупите принтера:

Сега вече научихме няколко основни факта за 3D печат. Но преди да вземете сляпо най-доброто устройство, все пак трябва да си зададете тези 4 основни въпроса:

1. Какъв е вашият бюджет? / Колко сте готови да похарчите?

Ако искате да закупите 3D принтер, бюджетът също оказва влияние върху избора. Помислете колко сте готови да похарчите за 3D принтер. Ценовият диапазон в тази индустрия е много широк, но като цяло съществуват многобройни евтини модели, които са впечатляващи.

 • Разходи при FDM печат

Особено в областта на FDM печата, можете да получите приличен набор от основно оборудване за малко пари. Експлоатационните разходи също са по-ниски при FDM печат: можете да закупите добри филаменти в нашия магазин за около 50 лв / кг.

За специални материали като дърво, метал или гъвкави филаменти ще трябва да заплатите малко повече. Със сигурност обаче можете да получите евтино, но добро основно оборудване (принтер и материали) за 700-800 лева.

 • Разходи при SLA / DLP печат

Принтерите за смола също се предлагат евтино. Можете да намерите достъпни модели на входно ниво за по-малко от 800 лв. Ако се спрете на такъв принтер, трябва само да вземете предвид, че освен него, имате нужда и от други устройства за последваща обработка.

Евтин SLA принтер, включващ машина за втвърдяване и материал, ще ви струва около 1200 лева в нашия магазин.

За разлика от печатането с филаменти, при печат със смола трябва да очаквате по-високи текущи разходи. 1-литровите бутилки от печатния материал започват от около 60 лева. В случай на SLA печат, смолите често не могат да бъдат заменени с материали на други производители и вие сте обвързани с един производител. Ако печатате с DLP или LCD процес, това обикновено не е проблем.

2. Какво искате да отпечатате? Какви са вашите идеи?

Изборът на 3D принтера зависи много от това, какво искате да отпечатате с него. Например, ако основно се интересувате от печат на части за вашия автомобил или ако имате нужда от модели, устойчиви на топлина или атмосферни влияния, принтерът също трябва да бъде проектиран да обработва съответните материали.

В зависимост от предназначението на моделите съществуват различни изисквания към материала и 3D принтера, ето няколко примера:

 • Модели / фигури за декорация / → Визуално качество
 • Изработване на модели → Висока товароносимост
 • Инструменти → Висока стабилност и надеждност
 • Модели за външна употреба → Устойчивост на UV лъчи и атмосферни влияния

3. Какви свойства очаквате от вашия 3D принтер?

Трябва ли той да печата особено бързо и да е много тих или е важно за вас да можете да печатате големи модели?

В допълнение към предвиденото предназначение на моделите за печат, съществуват и други свойства, които значително различават 3D принтерите един от друг:

 • Способност за връзка

За да отпечатате модел, е необходим не само 3D принтер, но и компютър / лаптоп с USB връзка и / или WLAN или SD карта, за да прехвърлите желания модел на принтера.

 • Комплект за 3D принтер или напълно сглобен модел

3D принтерите могат да бъдат закупени изцяло сглобени или като комплект.

 • Комплект за 3D принтер

Той обикновено е по-евтин от готовото, сглобено устройство, поради което много клиенти го избират. Сглобяването може да бъде предизвикателство за начинаещи, но също така може да помогне за по-доброто разбиране на 3D принтера и неговите резервни части.

 • Напълно сглобен 3D принтер

Ако решите да се спрете на изцяло сглобено устройство, не е нужно да се притеснявате за правилното сглобяване, можете да настроите 3D принтера и да започнете да печатате веднага. Това е чудесният избор за начинаещи. Тази опция струва малко повече, но не можете да направите грешка при сглобяването.

 • Скорост на печат

Тук споменаваме скоростта на печат, тъй като за много хора, които искат да закупят 3D принтер, първоначално това е очевидно важна сравнителна стойност за различните продукти. В същото време обаче бихме искали да отбележим, че има по-малко смисъл да поставяме скоростта на печат на преден план при покупка. Ето защо:

На първо място, трябва да се отбележи, че скоростта на печат на FDM принтер зависи не само от самото устройство, но и от фактори като температурата на печатащата дюза, материала, който ще се обработва, дебелината на филамента, дебелината на слоя и броя на необходимите опори.

Освен това има и други общи фактори, които влияят върху скоростта на печат. Това включва например ориентацията на обекта и количеството материал, който трябва да бъде отпечатан. Ако желаете да увеличите скоростта на печат, може да е полезно да промените височината на модела, като регулирате ориентацията.

При печат със смола скоростта на печат зависи от светлинната мощност на принтера и свойствата на материала.

 • Пространство на печат

Това е важен фактор за сравнение при 3D принтерите, тъй като той определя максималния размер на отпечатания модел. Обемът на печата се изчислява в XYZ: X = ширина, Y = дълбочина, Z = височина.

Ако не искате да отпечатате няколко малки части и след това да ги свържете заедно, се препоръчва да използвате по-голям 3D принтер.

 • Екструдер с директно задвижване или екструдер Bowden

Екструдерът с директно задвижване е вграден в хотенда и при него филаментът се вкарва директно в дюзата - всички елементи за обработка на филамента са на едно място. В допълнение към „нормалния“ филамент, това е подходящо и за обработка на специални материали.

Екструдерът Bowden е разположен върху рамката на 3D принтера, което също има предимства (по-малко тегло на печатащата глава = изчистени движения), но е по-подходящо за обработка на стандартни типове филаменти като PLA.

Ако желаете да научите повече за разликите между двата варианта на екструдера, можете също да прочетете статията на на тази тематика.

 • Двоен екструдер (двойно екструдиране)

Ако 3D принтерите са оборудвани с два екструдера, по време на печат могат да се използват различни цветове или материали за един и същ модел на печат. Основно предимство на двойните екструдери е възможността за комбиниране на различни материали, например допълнителен разтворим материал за носещи конструкции, в един печат.

 • Височина на слоя

Тъй като височината на слоя зависи от използвания 3D принтер, това е едно от най-елементарните свойства на 3D принтерите. Това е височината на един слой, който принтерът ще използва за изграждане на модела. По принцип, колкото по-ниска е височината на слоя, толкова по-фина и гладка ще бъде повърхността на модела. При предлаганите в търговската мрежа 3D принтери средната височина на слоя е от 0,1 mm до 0,32 mm.

Височината на слоя зависи не само от използвания 3D принтер, но и от софтуера, с който даден модел се нарязва (т. нар. слайсинг). Днешният 3D софтуер почти няма ограничения за височината на слоя.

 • Нагряващо легло - необходимо ли е?

Тва представлява отопляемо легло за печат, при което обработената пластмаса не се охлажда толкова бързо. Това избягва изкривяване на материала и нежелани издутини. Докато някои материали (напр. ABS или PETG) изискват наличието на тази функция, тя не е абсолютно задължителна при отпечатване на PLA.

4. Къде планирате да печатате?

Трябва също да помислите за местоположението на вашия бъдещ принтер. В идеалния случай имате работна стая или работилница, в която можете да поставите устройството. Въпреки че е безопасно да се използва в хола с повечето материали, има някои фактори, на които трябва да се обърне внимание:

 • Изискване за пространство

В зависимост от размера на принтера ви е необходимо достатъчно място, за да побере самото устройство, както и материала и всякакви допълнителни инструменти. Принтерът също трябва да е на стабилна маса, така че да издава по-малко шум.

 • Фонов шум

Както вече споменахме, принтерите не са изцяло тихи. Дори много 3D принтери да се гордеят с ниското ниво на шум, те не могат да бъдат напълно игнорирани.

 • Мръсотия

Въпреки че 3D печатът всъщност не създава „мръсотия“, можете да очаквате да се налага да отстранявате от време на време помощния материал или да шлайфате нещо.