Как да избегнем "изтичането" (stringing)!

Как да избегнем "изтичането" (stringing)!

Съвети за грозните нишки, които понякога се образуват по време на 3D печат

"Изтичането" е един от най-често срещаните и досадни проблеми при 3D принтирането - той води до тънки, грозни пластмасови нишки и остатъци, които придават на отпечатания модел космат вид.

На какво се дължи този проблем?

По принцип от дюзата не трябва да излиза пластмаса, ако върху филамента не се прилага сила. Въпреки това може да има моменти, когато материалът „изтича“ от дюзата, когато той е изложен на топлина и се топи.

Когато дюзата на FDM принтер се мести, за да стигне от една точка до следващата, този разтопен филамент след това изтегля нишки, които се втвърдяват и прилепват към отпечатаните части.

Тънките пластмасови нишки, които приличат на паяжина, не само развалят външния вид на модела, но и могат да окажат негативно влияние върху неговата структура.

Как да избегнем проблема?

В повечето случаи изтичането на дюзите може да бъде предотвратено с няколко прости стъпки, като например задаване на правилните настройки за прибиране, избор на подходяща скорост на печат и настройка на правилната температура на дюзата.

В новия ни видеоклип в YouTube ние ви показваме какво точно можете да направите, за да се справите с проблема, и как можете значително да подобрите качеството на печат с правилните настройки.

Ще се радваме, ако ни посетите в YouTube и оставите лайк или коментар. Ако искате да видите нещо конкретно на нашия канал в бъдеще, моля, уведомете ни в коментарите!