Ръководство за дюзи на 3D принтери

Ръководство за дюзи на 3D принтери

Всичко, което трябва да знаете за дюзите

Когато се занимавате с 3D печат, трябва да обърнете внимание на много неща. Преди да започнете да печатате, трябва да разгледате възможностите и настройките на вашия 3D принтер, за да постигнете възможно най-добрите резултати и да запазите експлоатационния живот на устройството. Важна и често подценявана част от 3D принтера е неговата дюза, на която често се обръща малко внимание. Въпреки че тя е много малък компонент, тя оказва значително влияние върху скоростта и качеството на печат.

С това изчерпателно ръководство бихме искали да ви обясним какво представлява дюзата на 3D принтера, как се различават различните типове и как да изберете подходящата дюза според вашите изисквания.

Под тази публикация ще намерите и новия ни видеоклип в YouTube, в който обобщаваме предимствата и недостатъците на различните типове дюзи и показваме как можете лесно да смените дюзата на вашия 3D принтер.

Какво представлява дюзата и за какво се използва?

Дюзата на 3D принтера е разположена на хотенда и през нея загрятия филамент се отпечатва върху печатната платформа. При повечето 3D принтери дюзата може да се сменя. В зависимост от изискванията смяната на дюзата на принтера може да бъде много полезна, така че трябва да сте готови да опитате различни дюзи.

Как се различават дюзите за 3D принтер ?

Прави се основно разграничение между дюзите за 3D принтер въз основа на следните свойства:

 • диаметър на дюзата
 • материал

В зависимост от материала и диаметъра, дюзата отговаря на различни изисквания за печат.

Диаметър на дюзата

Дюзите за 3D принтер се предлагат с различни диаметри от 0,1 до 2,0 mm. Диаметърът на дюзата също определя възможната височина на слоя и по този начин косвено скоростта на печат, защото:

По принцип става въпрос за това колко филамент се екструдира и колко бързо.

По правило стойностите на максималната височина на слоя не трябва да надвишават 80% от диаметъра на дюзата. Например, 0,4 mm дюза има препоръчителна максимална височина на слоя от 0,32 mm.

Ако искате да знаете каква максимална и минимална височина на слоя можете да отпечатате с вашата дюза, използвайте следното правило:

⇒ Максимална височина на слоя = 0,75 * диаметър на дюзата

⇒ Минимална височина на слоя = 0,25 * диаметър на дюзата


0,4 mm като стандарт

За повечето 3D принтери 0,4 mm се превърна в стандарт, тъй като обикновено се инсталира още в завода и предлага добър баланс между резолюция, прецизност и скорост на печат.

Малки дюзи <0,4 mm

Малките дюзи са много подходящи за производство на предмети с много фини, прецизни детайли и едва забележими следи от слой.

Тъй като диаметърът на дюзата е толкова малък, времето за отпечатване е по-дълго, отколкото например при дюза с 0,4 mm. Освен това специални материали, като филаменти с частици, не могат да се обработват с малки дюзи. Рискът от запушване на дюзата също е много по-висок, отколкото при по-големите дюзи.

Големи дюзи> 0,4 mm

Големите дюзи осигуряват по-голям поток на материала, по-дебела височина на слоя и намалено време за печат. По-широката екструзия и по-високите слоеве придават на моделите по-голяма стабилност, но те не са толкова прецизно отпечатани и богати на детайли. В допълнение, по-широките дюзи почти не се запушват и следователно са идеални за специални материали като дърво, въглеродни филаменти или филаменти от типа "glow-in-the-dark".

Поради бързата възможност за печат, големи дюзи се препоръчват за бързо прототипиране.

⇒ Факт: Когато печатате с височина на слоя 0,4 mm, времето за печат е почти наполовина в сравнение с височина на слоя 0,2 mm.


Материали на дюзите

Поради относително високата си топлопроводимост, дюзите за 3D принтер са изработени от различни метали, които влияят по различен начин на процеса на 3D печат. Тъй като някои филаменти имат абразивни свойства и следователно някои видове метал се износват по-бързо от други, материалът на дюзата трябва да бъде избран имайки това предвид.

По-долу ще изброим различните материали с техните предимства и недостатъци:

 • Месингови дюзи

→ макс. 300 ° C.

Месингът е най-често използваният материал за дюзи за 3D принтер. Той предлага отлична топлопреносимост при относително ниска цена. При обработката на абразивни специални филаменти с дървесни, въглеродни или метални влакна обаче, месинговата дюза се износва много бързо и става неточна.

За да се предпази относително мекият материал на дюзата от прекомерно износване и да се намали триенето между филамента и дюзата, месинговата дюза може да бъде покрита с никел или хром.

Предимства:

 • Ниска цена
 • Висока топлопроводимост

Недостатъци:

 • Ниска устойчивост на износване
 • Не е подходящ за силно абразивни материали

 • Дюзи с покритие

→ макс. 500 ° C.

За да се предпази относително мекият материал на дюзата от прекомерно износване и да се намали триенето между филамента и дюзата, на пазара се предлагат и месингови или медни дюзи с никел или хром.

В допълнение към подобрената устойчивост против надраскване, покритието също значително увеличава температурната устойчивост на дюзата.

Предимства:

 • По-висока износоустойчивост от нормалния месинг или мед
 • Многофункционалност
 • Устойчивост на висока температура
 • Висока топлопроводимост

Недостатъци:

 • Не е толкова твърда като закалена стомана
 • Не е подходяща за постоянно използване с абразивни материали

 • Стоманени дюзи

→ макс. 500 ° C.

Стоманата е друг популярен материал за дюзите, тъй като предлага малко по-добра устойчивост на износване от месинговите дюзи. Тя също така до известна степен предотвратява залепването на разтопената пластмаса по повърхностите и замърсяването на отпечатания модел с олово, което често се случва с месинговите дюзи. Следователно стоманените дюзи са теоретично подходящи за безопасни за храна материали.

Стоманата позволява да се обработва по-широк спектър от филаменти, но не се препоръчва, ако често се използват абразивни филаменти. Освен това е по-малко топлопроводима в сравнение с месинга.

Предимства:

 • По-добра устойчивост на износване от месинг
 • Може да се използва за безопасни за храна филаменти

Недостатъци:

 • По-ниска топлопроводимост от месинг
 • По-ниска устойчивост на износване от закалената стомана

 • Дюзи от закалена стомана

→ макс. 500 ° C.

Дюзите от закалена стомана са полезен ъпгрейд за 3D принтер, тъй като са достатъчно здрави за често използване на абразивни материали (10 пъти по-износоустойчиви от месинговите дюзи) и буквално гарантират години употреба без нужда от подмяна.

Този материал обаче има дори по-ниска топлопроводимост от двата предишни материала и е по-скъп за закупуване. Тъй като вътрешната повърхност на дюзата не е толкова гладка, колкото другите „по-меки“ материали на дюзата, това може да доведе до лошо качество на печат.

Предимства:

 • Висока износоустойчивост
 • Много издръжлива
 • Подходяща за абразивни материали

Недостатъци:

 • По-ниска топлопроводимост
 • По-ниско качество на печат
 • По-висока цена

 • Дюзи с рубин / Месингови дюзи с рубин

→ макс. 550 ° C.

Дюзите с накрайници от рубин принадлежат към луксозния клас. Като цяло те представляват месингови дюзи със или без покритие, които имат рубин на върха. Тъй като отворът в рубина може да бъде направен много прецизно, има само допустими отклонения с малък диаметър.

Рубиновият връх на дюзата осигурява допълнителна устойчивост на износване, което е особено полезно при обработка на специални филаменти. В сравнение с другите видове дюзи, този тип е най-скъп.

Предимства:

 • Висока топлопроводимост благодарение на месинговото тяло
 • Висока износоустойчивост
 • Устойчивост на висока температура

Недостатъци:

 • По-висока цена

Смяна на дюзата на 3D принтера - ето как работи

Искате ли да смените дюзата си за 3D принтер? В нашето видео ще ви покажем на какво точно трябва да обърнете внимание, когато подменяте дюзата на 3D принтера.

Ще се радваме, ако ни посетите в YouTube и оставите харесване или коментар. Ако искате да видите нещо конкретно на нашия канал в бъдеще, моля, уведомете ни в коментарите!