Новият Elegoo Mars PRO - какво го прави по-добър?

Новият Elegoo Mars PRO - какво го прави по-добър?

Новият Elegoo Mars PRO - какво го прави по-добър?

Със своето много добро съотношение цена-производителност, Elegoo Mars си спечели много фенове. Новата версия Elegoo Mars PRO вече е налична. Тук ще Ви запознаем с новите характеристики на принтера и какво го прави толкова добър.

Хардуер

Първото подобрение се забелязва веднага след разопаковането. USB портът вече е разположен отпред вдясно под сензорния екран. Много добро решение на Elegoo по отношение на удобството за ползване.

Аксесоарите на принтера се различават много малко от тези на Elegoo Mars. Сряд тях е уплътнение, което може да бъде прикрепено между капака и корпуса, за да намали изтичането на миризмата на смола. Уплътнението би могло да бъде малко по-добро и неговото закрепване е леко тромово.

Това ни отвежда до още едно нововъведение в Elegoo Mars Pro. В корпуса е инсталиран друг вентилатор, който изсмуква смолните пари и почти ги неутрализира с помощта на въглероден филтър. Лека миризма на смола може да бъде усетена само по време на печат. Независимо от това, от съществено значение е да използвате принтер със смола само в добре проветрени помещения!

Друго важно подобрение е по-стабилната Z-ос. Линейната шина и винтовият винт са модернизирани с по-добри компоненти и материали и по този начин гарантират по-голяма прецизност при преместване на печатащия слой.

Според нас най-големият плюс е подобрената единица за излагане на UV лъчи. UV матрицата осигурява много рязко и равномерно излагане на слоевете и забележимо скъсява времето за печат. Моделът с 1000 слоя, които използвахме, доведе до спестяване на време от 50 минути (Марс: 4h01m / Mars Pro: 3h11m).

Повърхностната структура на печатната платформа също е преработена. Радиалният модел на лепилната повърхност е предназначен да осигури по-добро задържане на първите слоеве. В допълнение, винтовете за нивелиране са разширени, за да подобрят боравенето и стабилността на печатащото легло. Това също означава, че трябва да нивелирате печатащото легло по-рядко.

Подготовка и печат

Включеният слайсър Chitubox е лесен и семпъл за употреба. Elegoo Mars PRO може да се добави в настройките с едно щракване и след това е лесно да зададете необходимите параметри, като разделителна способност и размер на печатащото легло.

Тъй като Mars PRO има по-мощна единица за експозиция, трябва да коригирате времената на експозиция в настройките за печат - в зависимост от използваната смола. Стойност 45-50 s за първите слоеве и време на експозиция на слоевете 5-7 s доведе до добри резултати в тестовите модели с нашата 3DJake смола.

След като изрежете и запазите файла на включената USB флашка, можете да започнете да печатате. Изравняването на печатащото легло е малко по-лесно благодарение на по-големите винтове. Процесът на изравняване е добре описан в инструкциите за експлоатация. Ние забелязахме добро сцепление на модела с печатащата плоча от самото начало.

Тук също трябва да се спомене, че новопроектираният резервоар за смола побира малко повече смола от предишния модел.

По време на печат, благодарение на уплътнението и извличането на пари през въглеродния филтър, се усеща само много лек мирис на смола. Както вече споменахме, добрата вентилация на стаята все още е от съществено значение.

Функцията за пауза по време на печат също е много практична. Ако натиснете бутона за пауза на сензорния екран по време на печат, печатът ще спре и можете да определите в началото на печата (след приблизително 30 слоя) дали печатът е залепен. С бутона „Възпроизвеждане“ на сензорния екран можете след това да продължите безпроблемно да печатате.

Качество на печат

Както при Elegoo Mars, качеството на печат е много добро. Силните страни на Elegoo Mars Pro са особено очевидни при печат на модели с фини структури. Контурите са по-остри, докато заострените форми се отпечатват по-подробно. Това позволява също филигрирани форми да бъдат отпечатани без значителна загуба на детайли.

За по-големи модели се препоръчва да активирате функцията "Anti-aliasing" в раздела "Advanced" в настройките на слайсера (Chitubox). Това гарантира, че стъпковият ефект между отделните слоеве почти изчезва.

Заключение

Ако търсите евтин принтер за смола с голямо съотношение цена-производителност, Elegoo Mars Pro няма да ви разочарова. Леко по-високата цена в сравнение с Mars Elegoo е повече от оправдана чрез множеството подобреният и иновации по отношение на спестяването на време и качеството на моделите.

Elegoo Mars Pro със сигурност може да се конкурира с по-скъпи модели от други производители и е идеален модел за начинаещи и напреднали потребители поради качеството на компонентите и качеството на моделите.

Смоли, използвани за теста:

3DJake Смола - Прозрачна
Долна част / слой на експозицията: 45s / 5s (модел издълбан с дупка за източване на смолата)

3DJake Смола - Червено
Долна част / слой на експозицията: 45s / 7s

3DJake Смола - Тъмно синьо
Долна част / слой на експозицията: 45s / 6s

Постобработка:

3DJake Смола за почистване

Anycubic Wash & Cure
Почистване: 6 мин.
Втвърдяване: 4 мин **.

** Забележка: Моделът на прозрачната смола не беше втвърден, в противен случай той ще стане жълт.
След почистване моделът се суши на въздух за 24 часа.