Новият BIQU B1 - конкуренция на Ender 3?

Новият BIQU B1 - конкуренция на Ender 3?

Разопаковане и сглобяване

Ако отворите опаковката и свалите горния капак, веднага ще забележите интересния цвят на някои от алуминиевите компоненти. Производителят се е спрял на къпиново-розов цвят, което определено е нещо различно. Надяваме се скоро да разберем дали компонентите ще се предлагат и в други цветове.

Във всеки случай частите са добре опаковани и етикетирането на малките части е добро. Всяка пластмасова торбичка описва коя част е и в коя стъпка трябва да се използва частта.

Така че разстелете частите на масата, разгънете инструкциите за сглобяване, които в момента са само на английски, и започнете с процеса.

За съжаление BIQU е допуснал грешка още в стъпка 1. След неуспешен опит да свържете кабела на отоплителното легло към терминала, бързо става ясно, че цветовете на кабела са неправилно описани в инструкциите. Кабелът трябва да бъде поставен с червения кабел отляво, а не отдясно, както е описано.

Стъпка 2 преминава без проблеми и в стъпка 3 трябва да се уверите, че малката резба в алуминиевия профил за екструдиране е от дясната страна. По-късно крайният превключвател по оста Z ще бъде прикрепен към тази нишка.

След това се преминава към стъпка 5 без никакви проблеми. В тази стъпка се монтира съединителят между стъпковия двигател по оста Z и шпиндела. Винтовете на съединителя са малко къси, за да бъдат здраво закрепени към вала на стъпковия двигател - който е сплескан от едната страна. Съединителят може да бъде фиксиран само с 1 винт.

В стъпка 7 само малка червена стрелка на малка снимка споменава, че е време да прикрепите лявата скоба за оста X към алуминиевия профил. Всеки, който пренебрегва това, може да бъде неприятно изненадан на по-късен етап.

След това останалата част от конструкцията върви гладко и само компонентите, които трябва да бъдат закрепени с понякога много упорити и малки гайки от алуминиев профил, изискват малко търпение и инстинкт.

За начинаещи, които никога не са сглобявали 3D принтер, в ръководството за експлоатация липсва много съществена стъпка. След сглобяването всички винтове (включително тези на вече сглобените части) трябва да бъдат проверени и затегнати. Винтовете, които се разхлабват по време на транспортирането, много често са източник на грешки при печат.

Също така е пропуснато, че ролките на подвижните компоненти все още трябва да се регулират с помощта на ексцентричните болтове. Тази стъпка обаче е от съществено значение за постигане на доброкачествен печат.

След проверка на винтовете и регулиране на ролките се извършва ръчно изравняване на леглото, както е описано в инструкциите. Този процес е добре описан и благодарение на големите регулиращи колела на печатното легло, нивелирането е лесно и неусложнено.

Първи пробен печат

За нашия първи тест за печат решаваме да отпечатаме модела „Little Bear“, съхраняван на предоставената SD карта, в цвят, който съответства на дизайна (3DJake ecoPLA Glitter Purple).

Разстоянието между корпуса и модула за четене на карти на дънната платка е толкова голямо, че картата може да попадне в корпуса на терминала, вместо да се закрепи в модула. Би било желателно BIQU да подобри това.

Навигация в менюто

Структурата на менюто - което се управлява чрез много отзивчивия сензорен екран - е много интуитивна и ясна. Изборът на файл за печат отнема само няколко стъпки. Преди да отпечатате, принтерът може да бъде предварително загрят до подходящата за материала температура. Можете да изберете дали искате да затоплите печатното легло и дюзата едно след друго или и двете едновременно.

Избираме второто и дюзата и печатното легло достигат температурите за много кратко време.

След това изберете файла за печат в главното меню под Print-> TFT SD (това е слотът вдясно от кръглия бутон за управление) и сте готови.

Печатът

По време на печат най-силният шум се издава от вентилатора. Като цяло принтерът работи много тихо и е много тих в сравнение с подобни устройства на други производители.

Най -важните параметри също могат да се променят по време на печат чрез менюто.

Функцията за пауза работи перфектно и прекъсване в отпечатването не се вижда на готовия модел.

Друга полезна функция е елементът от менюто „BabyStep“. Това ви позволява да променяте разстоянието между дюзата и модела по време на печат. Това е особено полезно за първите слоеве, за да се постигне оптимално сцепление или по време на печат, ако дюзата „надраска“ модела.

Друга особеност е превключващото се LED осветление на хотенда. Менюто може да се използва за превключване между синьо, червено, зелено и бяло. Това не е продуктивна функция, но изглежда страхотно.

След около 1 час моделът е готов и резултатът е впечатляващ. Той няма дефекти и слоевете са почти невидими. Тъй като печатът работи много добре, сега тестваме принтера с Benchy.

За да можете да използвате BIQU B1 със слайсинг софтуера Cura, първо трябва да "създадете" принтера. Процесът за това е много добре описан в електронната версия на инструкциите за експлоатация на предоставената SD карта.

За тестване използваме модела Benchy от 3dbenchy.com с настройките на профила за Чернова / Draft (0,2 mm височина на слоя). Ние само увеличаваме температурата на печат от 200° на 210°, за да постигнем оптимален печат с нашия 3DJake ecoPLA Glitter Purple.

След 1 час и 5 минути имаме резултата под ръка. Печатният резултат е повече от задоволителен. Benchy няма дефекти и размерите са изпълнени много точно, като се вземе предвид материалното свиване на PLA.

Сега, когато имаме отпечатана лодка, акулата не може да липсва. Отпечатваме това с 3DJake PETG при 240 ° на хотенда и 70 ° температура на печатното легло. След 2 часа този модел също е готов и качеството е повече от убедително.

Заключение

BIQU B1 със сигурност може да се утвърди като конкурент на Ender 3 от Creality. Слабите страни на BIQU B1 са главно инструкциите за сглобяване, по-ниската връзка на стъпковия двигател и голямото разстояние между четеца на карти и корпуса.

Въпреки тези недостатъци, BIQU B1 е по-добър от Ender 3 в някои области. B1 вече е подготвен за модула за автоматично нивелиране от Antclabs - BL Touch. BL Touch трябва само да бъде инсталиран с помощта на приложената скоба, включен в терминала и активиран в менюто. Качеството на печат също беше абсолютно убедително. Без допълнителни настройки, нашият B1 даде перфектни резултати още от самото начало.

Положителни страни:

 • Лесен монтаж
 • Терминал с вградена електроника
 • Готов за автоматично нивелиране с BL Touch
 • Голям сензорен екран
 • 32-битова дънна платка
 • Нискошумен печат
 • Стабилен дизайн
 • Интуитивно меню
 • Много добро качество на печат
 • Много опции за настройки чрез менюто
 • Хотенд с LED осветление
 • Сградно пространство с размери 23,5 x 23,5 x 27 cm
 • Добра адхезия на магнитната повърхност

Недостатъци:

 • Инструкциите трябва да бъдат по-подробни
 • Дефектен Z-съединител
 • SD картите могат да попаднат в корпуса на терминала

Дефектният Z-съединител, както и разположението на слота за SD карта, разбира се, бяхме докладвани от BIQU и бяха поправени и коригирани за по-късни версии.

Използвани материали и модели:

Little Bear from BIQU
3DJake ecoPLA Glitter Purple
Хотенд: 210 ° C
Легло за печат: 60 °C

Benchy Boat
http://www.3dbenchy.com/
3DJake ecoPLA Glitter Purple
Хотенд: 210 ° C
Легло за печат: 60 ° C

Articulated Shark
https://www.thingiverse.com/thing:3845304
3DJake PETG Sky Blue
Хотенд: 240 ° C
Легло за печат: 70 ° C