Предотвратете изкривяването

Предотвратете изкривяването

8 съвета срещу изкривяването при 3D печат

Ако често печатате с материали като ABS и HIPS, с течение на времето ще се дразните от това, което е известно като "warping". Това е грозен ефект, при който част от модела се издува или изкривява. В най -лошия случай моделът направо се разрушава напълно от платформата.

Особено при функционални части, чиято прецизност е от голямо значение, деформирането на някой може бързо да обърка целия печат. Засегнати от проблема са предимно модели с голяма контактна повърхност върху печатното легло. В тази статия ще разберете какво причинява деформацията и как можете да избегнете този неприятен ефект.

Причини за изкривяването

Изкривяването възниква поради неравномерно разпределение на температурата и произтичащото от това напрежение в основата. Тъй като филаментите ABS или HIPS се изкривяват повече при неравномерни температури, отколкото например PLA, и са склонни да се свиват по време на охлаждане, ефектът на деформация може да се наблюдава по-често при тези материали.


Ако моделът от ABS се охлади при стайна температура, той може да се свие с почти 1,5%. Колкото по-голям е моделът, толкова по-неравномерно се охлажда той, слоевете се свиват неравномерно и части от печата се изкривяват.

Така че причините за деформация са свързани най -вече с температурата:

  • Неравномерно загрято легло за печат
  • Твърде бърз процес на печат
  • Неправилно местоположение на 3D принтера (например до прозореца)
  • Неправилни настройки на слайсера
  • Замърсено легло за печат

Избягвайте изкривяването - можете да го направите с тези прости мерки

1. Използвайте нагряващо легло

Нагряващото печатно легло поддържа модела равномерно топъл по време на процеса на печат чрез изравняване на температурата в обекта за печат. В същото време, то също така осигурява по-добро сцепление. Ако е възможно, температурата на нагряващото легло трябва да бъде точно под точката на омекване на филамента, защото: колкото по-висока е температурата на леглото, толкова по-ниска е температурната разлика в отделните слоеве на филамента и произтичащото изкривяване. Внимавайте обаче да не задавате твърде висока температура на леглото, в противен случай рискувате пластична деформация на модела и засилване на изкривяването.

Освен това винаги загрявайте предварително нагряващото легло и не печатайте веднага, за да може топлината да се стабилизира до известна степен. Печатащото легло може дори да бъде изолирано за оптимално разпределение на топлината; термоустойчивата изолация от автомобилния сектор е много подходяща за това.


2. Печат в затворено пространство за печат

Затвореният корпус поддържа температурата вътре в модела постоянна по време на целия процес на печат. Когато печатате с такава камера, винаги трябва да държите вратите затворени по време на процеса на печат, така че топлината вътре да не може да излезе. В нашия магазин можете да намерите подходящо покритие за 3D принтер.


3. Изберете правилното място за вашия 3D принтер

В идеалния случай 3D принтерът трябва да бъде настроен на място, където няма течение. Следователно място до прозореца, в коридора или до врата е по-малко идеална, тъй като въздушните течения ще охлаждат печата. По принцип трябва да регулирате стайната температура, като държите прозорците и вратите затворени.


4. Изключете вентилатора за първите няколко слоя

За да предотвратите отделянето на долните слоеве от основата, можете да изключите или забавите вентилатора, докато първите слоеве се печатат. Имайте предвид обаче, че разтопения филамент все още трябва да се втвърди достатъчно бързо, за да позволи прецизно натрупване на филамента при печат.


5. Подобрете адхезията към леглото с лепила или постоянна плоча под налягане

Както вече споменахме, липсата на адхезия на модела към печатното легло също може да доведе до изкривяване. За да избегнете изкривяване на моделите си, използвайте плоча за печат с добра адхезия или подобрете сцеплението с лепила, лепило, синя лента или покритие за печат.

Тъй като повечето FDM принтери са оборудвани със стъклена или алуминиева повърхност и повърхностите често са твърде гладки за отпечатване на термопласти, може да си струва да се използва гъвкава постоянна печатна плоча като ъпгрейд на печатащо легло .


6. Регулирайте настройките на слайсера

Не само температурата и адхезията на печаащото легло могат да повлияят за изкривяването на вашия 3D модел, грешните настройки на слайсера също оказват влияние върху качеството на печат.

  • Намалете скоростта на печат

Особено ако имате чести проблеми с изкривяването, трябва да се опитате да намалите скоростта на печат. В същото време температурата на дюзите също трябва да бъде съответно намалена.

  • Използвайте raft и brim

Raft може да помогне с по-големи модели, докато brim с по-малки компоненти, за да се избегне изкривяване чрез изграждане на основен слой. Така ръбовете на вашия модел са „задържани“ и тези изкривявания са по малки. Повърхноста може лесно да се отдели от модела след отпечатване.


7. Почистете старателно печатащото легло

Ако често имате проблеми с изкривяването или моделите ви не залепват върху леглото, почистете го старателно с предоставените почистващи препарати. Упоритите остатъци като лепилото могат да бъдат отстранени с химически разтворители.

Ако вашата платформа за печат е неравна или повредена, определено трябва да я замените.


8. Използвайте филамент с добро качество

Не на последно място, трябва да се каже, че винаги трябва да използвате висококачествени филаменти за успешен 3D печат и винаги да се придържате към инструкциите за употреба, зависещи от материала. Само висококачествен филамент, който е използван правилно, ще постигне красив печат.