Тест на продукта: Elegoo Mars 4 Ultra

Тест на продукта: Elegoo Mars 4 Ultra

Elegoo Mars 4 Ultra е ново издание на популярната серия 3D принтери за смола от линията Mars. В този епизод ще оценим различни аспекти на този принтер, като ги оценим от нашата (субективна) гледна точка, както следва:

  • в категорията "ЗА" са изброени аспекти, които според нас са фантастични;
  • под категорията "НЕУТРАЛНИ" изброяваме характеристики, които са доста добри;
  • под категорията "ПРОТИВ" има аспекти, които лично на нас не ни харесват много.

ЗА

Подобрен дизайн

Elegoo определено е помислил за естетиката със своя Mars 4 Ultra. Новият дизайн, с модерния избор на цветове за капака, хармонира добре с цялостния външен вид на корпуса. Въпреки че основната форма на принтера не е променена, новата цветова схема придава на устройството свеж и привлекателен вид.

Висококачествен сензорен екран

Едно от подобренията, направени в Mars 4 Ultra, е 4-инчовият HD IPS сензорен екран. Този капацитивен дисплей реагира много добре на допир, потребителският интерфейс също работи гладко благодарение на мощната операционна система Linux с 4 GB RAM. Това прави работата с принтера много по-лесна и по-интуитивна.

Друг положителен момент е, че настройките могат да се променят и по време на печат.

НЕУТРАЛНИ

9K монохромен LCD

Mars 4 Ultra разполага с 9K монохромен LCD дисплей, който на хартия обещава впечатляваща резолюция. Въпреки че като цяло качеството на разпечатките е добро, разликите в сравнение с предишната версия не се забелязват веднага. По-прецизен микроскопен тест може да предостави подробности за действителните подобрения.

Подобрено ACF освобождаващо фолио

Незалепващото покритие (ACF) на платформата за печат на Mars 4 Ultra позволява по-добро издаване на отпечатани модели. Тъй като покритията не са съвсем евтини, включихме тази точка в категорията „неутрални“.

ПРОТИВ

Проблеми с фиксирането на новата печатна форма

Основната ми критика към Mars 4 Ultra се отнася до преработената плоч за печат. Късата резба на монтажния винт в горната част на плочата може да доведе до падането й, ако не сте достатъчно внимателни. Лично аз предпочитам много повече старата печатна форма.

4-точковата система за нивелиране не изглежда много полезна за тази цел. Допълнителните винтове, които трябва да се използват с тази система, затрудняват почистването и могат да причинят дългосрочни щети от контакт със смолата.

links Mars 4 Ultra, rechts Mars 4

(на снимката: Mars 4 Ultra отляво, Mars 4 отдясно)

Желани подобрения за в бъдеще

Винтовете за закрепване на резервоара са много сложни за поддръжка и изискват много време за почистване. В този случай много по-практична би била магнитна или щипкова система, за да не се налага винтовете да се развиват всеки път. Дори старата печатна форма би била добре дошла оптимизация.

Заключение

Като цяло, Elegoo Mars 4 Ultra показва някои подобрения спрямо предишните версии, включително атрактивен дизайн, висококачествен сензорен екран и подобрена функция за освобождаване. Въпреки това, някои дизайнерски решения (по отношение на новата плоча за плоча) се нуждаят от подобрение и могат да бъдат оптимизирани в бъдещи версии.