Тест на продукти: UniFormation GKtwo, станция за втвърдяване на смола & Ultra Sonic Resin Cleaner

Тест на продукти: UniFormation GKtwo, станция за втвърдяване на смола & Ultra Sonic Resin Cleaner

Поискахме от Лукас, нашия експерт по тестване, да разгледа отблизо три устройства UniFormation. В неговия доклад ще разберете какво особено му хареса в различните устройства, какво не му хареса и какви са предложенията му за подобряване на продуктите. Приятно четене!


UniFormation GKtwo

Първи впечатления

Принтерът за смоли GKtwo от UniFormation ме впечатли още от самото начало. Със своя добре изработен корпус и солидно изглеждащ резервоар принтерът веднага създава впечатление, че е здрав и стабилен.

Отличителен ентусиазъм у мен предизвикаха и многобройните аксесоари, включени в комплекта. Особено практична ми се стори включената в комплекта шпатула, с която лесно може да се отстрани останалата в резервоара смола. Така не само се избягва разхищението на материал, но и почистването след процеса на печат, което обикновено отнема много време, става по-бързо и ефективно.

Структурата

Конфигурирането на принтера беше лесно и нямах никакви проблеми.

Впрочем установих, че предварително нивелираната от UniFormation конструктивна плоча не е 100% права, което е доста неприятно. В този случай би било желателно да можете да нивелирате принтера сами. Честно казано, трябва да призная, че не си направих труда да мисля дали разхлабването на винтовете ще изравни плочата, тъй като отпечатаните ми модели така или иначе се получиха много хубави. За съжаление, в приложеното описание на нивелирането не успях да намеря никаква информация за това как точно работи нивелирането.

Практически дизайн

Лично аз смятам, че силната страна на GKtwo е иновативният дизайн на резервоара за смола. Вместо досадните винтове, които трябва да се отвиват и завинтват обратно при всяко почистване, резервоарът е "включен", така да се каже. Това прави почистването на резервоара изключително лесно и спестява ценно време.

Огромният резервоар може да се напълни с голямо количество смола, което е особено изгодно за големи проекти за печат. Филмът nFEP е здраво закрепен към задния ръб на резервоара с винтове и може лесно да се подменя. Допълнителното удължаване на ръба на резервоара е интелигентно допълнение, което свежда до минимум риска от разливане.

На мнение съм обаче, че е трябвало по-добре да посочат максималния капацитет на резервоара за смола, който е максимум 700 грама. Този диапазон категорично не трябва да се превишава... в моя случай обаче имаше почти наводнение.

Операция

Принтерът е много лесен за използване. Менюто е интуитивно проектирано и реагира перфектно дори когато носите ръкавици. Намирам за особено практична функцията, която ви позволява да преглеждате времето за печат и да избирате езика.

Важен момент, който трябва да се отбележи, е, че принтерът предлага навигационно меню на няколко езика. Въпреки това забелязах някои незначителни несъответствия или грешки в превода в някои преводи на немски език. Освен това опциите на менюто като цяло са ясно формулирани и лесни за навигация.

►Как работи

Само след като капакът на GKtwo бъде затворен, принтерът работи изключително тихо. Вентилаторът е само малко по-шумен, когато капакът е отворен - това вероятно се дължи на филтъра с активен въглен. Филтърът е поставен в задната част на принтера, което създава впечатление за лека нестабилност, но не влияе по никакъв начин на функционалността.

Капакът се отваря нагоре

Възможността за повдигане на капака нагоре, без да се налага отделното му сваляне, е практична и спестява време. Въпреки това амортисьорът на капака би бил полезно допълнение, особено когато имате само една свободна ръка и искате да затворите принтера.

Желанни промени за в бъдеще

Малки подобрения по отношение на шумния филтър с дървени въглища и възможността за самонивелиране биха могли допълнително да допълнят вече отличния цялостен пакет.

Заключение

В обобщение, мога безрезервно да препоръчам принтера със смола. Той впечатлява с широката си гама от аксесоари, лекотата на използване и атрактивния си дизайн. Моделите, отпечатани с GKtwo, имат фантастично качество и не дават проблеми със залепването. Благодарение на големия обем на резервоара си принтерът за смоли е идеален за широк спектър от проекти за печат.Станция за втвърдяване на UniFormation

Благодарение на здравата си изработка и атрактивния си дизайн станцията за втвърдяване пасва идеално на 3D принтера GKtwo. Тя предлага всичко, което бихте очаквали от една висококачествена станция за втвърдяване. Вътрешните размери са големи и предлагат достатъчно място за различни 3D отпечатани обекти.

Полимеризация

Равномерната експозиция осигурява ефективно и пълно втвърдяване на моделите, което води до подобряване на качеството на повърхността и здравината.

Единствената ми критика е свързана с ограничението на височината на обектите, които трябва да се полимеризират. Въпреки че моят 3D принтер има обем за печат 228 x 128 x 245 mm, в станцията за втвърдяване мога да поставям само обекти с максимална височина 150 mm. Това означава, че трябва да премествам по-големи обекти или не мога да ги вкарам в станцията. Колко жалко!

Операция

Общо казано, работата със станцията за втвърдяване е проста и интуитивна. Повечето от функциите се обясняват сами и не изискват голямо обучение. Въпреки това намирам символа на зъбната предавка за настройване на времето за малко излишен и бих предпочел да мога да настроя времето, без да щракам с мишката. Но това е само малка забележка.

Интелигентни функции

Дарения на сензора за разпознаване на вратата, процесът на втвърдяване се прекъсва автоматично, щом капакът се отвори. Това очевидно е практично, тъй като е за предпочитане да не се гледа директно към ултравиолетовата светлина.

Заключение

Изключително съм доволен от станцията за втвърдяване. Като изключим лекото ограничение във височината и минималните критики по отношение на работата, мога да препоръчам безрезервно Curing Station на UniFormation.Почистващо устройство за смоли UniFormation Ultra Sonic

Почистващото устройство за смоли на UniFormation впечатлява не само с красивия си дизайн, който и визуално съответства на 3D принтера GKtwo, но и със стабилната си структура и щедрия капацитет на почистващата течност.

Преходно гнездо за конструкторска плоча + кошница за почистване

Това, което особено ми харесва в почистващата машина за смоли, е вдлъбнатината в капака. Тя е проектирана така, че да пасва идеално на платформата за печат на моя 3D принтер, което не само прави почистването на отпечатаните обекти невероятно лесно, но и спестява време и усилия. Ако решите да премахнете отпечатаните обекти от платформата за печат, няма проблем: кошницата за почистване за съхранение на отпечатаните обекти също е част от обхвата на доставката.

Капак с панти

Капакът на уреда за почистване на смоли се затваря лесно и е добре уплътнен. Това уплътнение прави работата на устройството малко по-тиха. Въпреки че шумът все още е дразнещ за мен, все пак е приятно, че има поне известно намаляване на шума.

Изпускателен клапан на гърба

Друга практична функция е изпускателният клапан в задната част на уреда. Когато дойде време да сменя почистващата течност, мога лесно и чисто да я източа през клапана. Това спестява време и предотвратява евентуални разливи или пръски.

Операция

Както и при станцията за втвърдяване, смятам, че символът на предавката за настройване на времето е малко излишен.

Заключение

В общи линии съм много доволен от уреда за почистване на смола. Функции като вдлъбнатината на капака или дренажния клапан правят процеса на почистване лесен и ефективен.